Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A cápák tulajdonságai 1.

2008.01.01

Mennyit eszik egy cápa?

A cápák elképesztő mennyiségű ennivalót tudnak egyszerre felfalni. Ha megittasodnak a vértől, egy döglött bálna teteméből például egy harapással akár 50 kilogrammnyi húst is ki tudnak szakítani, s addig lakmároznak, amíg bendőjük idomtalanná nem dagad. Szavahihető tanuk állították, hogy egy tigriscápa egyetlen harapással lenyeltek egy fél marhát, amit a fedélzetről véletlenül a vízbe ejtettek.
Mindez úgy hangzik, mintha a cápák étvágya nem ismerne határokat. De egy-egy ilyen �falatozás� után akár két hónapig is képesek koplalni a tengerek fenevadjai. Van ugyanis egy csodálatos képességük: a részleges emésztés. A fölösleget, mely szinte emésztetlenül torlódik a gyomrukban, csak hetekkel később dolgozza fel a szervezetük. Amikor A víz lehűl, a trópusokon és szubtrópusokon élő cápák semmit sem esznek. A Földközi-tenger cápái decembertől márciusig teljesen beszüntetik a táplálékfelvételt, és mély álomba süllyedve telelnek át.
Arra vonatkozóan, hogy mennyi táplálékra van szüksége egy cápának, egy ausztráliai tengeri akvárium szolgált pontos adatokkal. Ezek szerint egy 3,50 méter hosszú, 152 kilogrammos tigriscápa 80 kilogramm halat fogyaszt el egy év leforgása alatt.

Meddig élnek a cápák?

A cápák egyáltalán nem törődnek az ivadékok gondozásával. Ez alól csak két faj kivétel. A bikacápa nősténye, nem sokkal azután, hogy lerakta utódját, szájába veszi a tojásait, és egyenként a korallszirtek repedéseibe dugdossa őket. A pörölyfejű cápa-mamák utódaik születése előtt a nyílt tengerből a tengerpart biztonságos öbleibe vándorolnak. Ezek némi védelmet nyújtanak. De olyan �tanítómestere�, akiktől megszületése elleshetné az életbenmaradás fortélyait, egyetlen cápának sincsen. Nincs is rá szükségük. A zsákmányszerzéstől az ellenség elkerüléséig minden fajta viselkedés ösztönös a cápáknál. Amennyiben nem válnak ellenségük martalékává, nem pusztulnak el betegségekben, és nem szenvednek baleseteket, a macskacápa 8 évig is élhet, a melegebb tengereken élő tüskéscápák pedig 24-dik életévüket is megérhetik. Mai ismereteink szerint legtovább az észak-atlanti vizekben honos tüskés cápa él., olykor akár 70 (!) évig is. A cápák többsége azonban 30 és 50 éves koruk közt elpusztul.
Hogyan lélegeznek a cápák?

Jacques-Yves Cousteau egyszer négy, eleven, nyílt tengeri feketefoltú cápát fogott, majd bezárta őket egy szűk, víz alatti ketrecbe. A következő reggelre mind a négy cápa megfulladt. A cápa ugyanis nem tud lélegezni, ha nem úszhat (tisztelet a kivételnek). A többi halhoz hasonlóan a cápák is kopoltyúval lélegeznek. A nyílt tengeri cápák, amelyek állandóan úsznak, így aludniuk is úszás közben kell, a lélegzetvételhez elegendő kitátni a szájukat. Az oldott oxigént tartalmazó víz átáramlik a garatüregen és a kopoltyúkon, ahol az oxigénfelvétel történik. Az oxigén innen a vérbe jut tovább, majd az öt- vagy hét kopoltyúrésen újra kiáramlik. Ha a cápa nem mozoghat, ennek igen gyors,  fulladásos halál lesz a következménye.
Számos cápafaj egyedei azonban minden kockázat nélkül nyugodtan alhatnak vagy pihenhetnek a tengerfenéken, egy szirteken, vagy valamilyen üregbe bújva.
A tengerfenéken tanyázó cápáknak, így a homok-, dajka-, és szőnyegcápáknak is az a szokásuk, hogy a homokba ágyazódva, gyakran órákon keresztül, mozdulatlanul lesnek zsákmányukra. Eközben egyikük sem fullad meg, sem alvás, sem zsákmánylesés közben. Ilyenkor a következőképpen jutnak friss oxigénhez: bezárják kopoltyúréseiket és kitátják szájukat, aztán beszívják a vizet, majd becsukják a szájukat, és kinyitják a kopoltyúréseiket, amiken keresztül kipréselik a vizet.
Milyen gyorsan úszik a cápa?


A nyílt tengeri cápák óránként akár 50 kilométeres sebességgel is képesek úszni. A gyorsasági rekordot a makó cápa tartja, amelynek teljesítménye óránként 70 kilométer. Megtörtént például, hogy az amerikai haditengerészet teljes sebességgel száguldó motorcsónakját könnyedén lehagyta. A zabálóroham állapotában akár 6 méterre is ki tud ugrani a vízből. Ilyen csúcsteljesítményre azonban mind a makó- és a többi cápa csak rövid távon képes. A delfinek jóval kitartóbbak náluk.
A hajtóerőt kizárólag a sebesen ide-oda csapkodó farkúszó biztosítja. A mellúszók csak kormányzásra valók. Ha a cápa gyors mozdulattal harántirányba fordítja őket, szinte egy helyben meg tud állni, vagy éles szögben el tud kanyarodni. A háromszögletű hátúszó ugyanazt a célt szolgálja, mint a vitorlás hajók tőkesúlya, vagyis az iránytartást. Ellentétben a széles körben elterjedt meggyőződéssel a hátúszó általában nem a vízfelszínt szántja, ha a cápa éppen nem a vízfelszínen úszó dolog után akar kapni. Ha a tengeren közel, vagy távol egyetlen hátúszót sem látunk, az még nem azt jelenti, hogy ott egyetlen cápa sincs.
Hogyan vadászik a cápa?


Bármennyire is veszélyesnek tűnik a cápa torpedóhoz hasonlatos, karcsú teste, a valóságban sokféle hallal szemben tehetetlennek bizonyul. A szirtlakók szélsebesen eltűnnek a repedésekben, mihelyst felismerik a feléjük száguldó cápát. Kisebb nyílttengeri halak éles fordulatokat véve cselezik ki a sebesen támadó ellenséget. Vagy rajvonalba rendeződnek, és veszély esetén villámgyorsan ide-oda cikázva zavarják meg támadójukat. Egyes halrajok hébe-hóba ahhoz a módszerhez folyamodnak, hogy kb. egy 10 méteres átmérőjű gömbformát képeznek ellenfelük körül, amely a cápa minden uszonycsapását követi. Mindennek ellensúlyozására a cápák, főképpen a szirtcápák előszeretettel vadásznak az éjjeli órákban. Egy-egy szirt meredélyét követve olyan sebesen törnek fel a tengerből, hogy csakúgy pezseg tőlük a víz. Így próbálják elérni, hogy zsákmányhalak ne menekülhessenek a szirt repedéseibe, hanem maradjanak a nyílt vízben, ahol elkaphatják őket. Pörölyfejű- és tüskés cápák gyakran százával, vagy akár ezrével szövetkeznek egymással, hogy a tonhalakhoz és delfinekhez hasonlóan szabályos katlancsatát vívjanak kisebb halak rajai ellen.
Mindezek energiaigényes vállalkozások, amelyek azonban korántsem kecsegtetnek mindig sikerrel. Ezért a cápák, kivált ha már régóta nem jutottak táplálékhoz, gyakran választanak szükségmegoldást: beteg, vagy sérült halak után próbálnak kutatni, amelyek könnyű zsákmányt ígérnek. A cápák tehát elsősorban potyázni szeretnek.
Hogyan cserkészi be az embert?


Néhanapján az ember, a Nagy Ismeretlen is megvizsgálandó tárggyá válhat a cápa számára. Ilyenkor a cápa először merev pillantást rászegezve ússza őt körül. Majd úgy siklik el mellette, hogy végigsúrolja az ember bőrét. Ez a kóstoló. A cápáknak ugyanis nemcsak a szájában vannak ízlelőbimbói, hanem a bőrén is. Ezekkel tudja megállapítani, ízleni fog-e az áldozata. Az ember műanyag búvárruhája nincs az ínyére. Ezért aztán a kóstolót rendszerint nem követi támadás. Ha azonban a búvár csak fürdőnadrágot visel, a találkozó már veszélyes lehet. Ha az ember félelmében izzadni kezd, sok cápa bizonyíthatóan megundorodik tőle. Ugyanis nem szereti a testszagunkat. Ha azonban az ember hevesen hadonászva igyekszik őt távozásra bírni, előfordulhat, hogy a cápabőr kicsike fogainak csiszolópapírja véresre dörzsöli őt. A vérszag pedig már megvadítja az állatokat, és komoly támadásra ösztökéli. Ez a tapasztalat magyarázza azt a tényt, hogy a nyakig felöltözött hajótöröttek meglehetősen gyakran menekülnek meg a cápák támadásai elől, de azok, akik levették ruháikat -hogy jobban tudjanak úszni- többször esnek áldozatul a cápák vérszomjának. Az előzetes vizsgálódás utolsó fokozata a próbaharapás. Bár kétségkívül igaz, hogy a nagyobb cápák képesek az embert egészben, vagy két részben elnyelni, a megtámadottak 95 % viszonylag csekély harapásnyomokat szenvedett el. Az �előkóstolók� feltehetőleg arra véleményre jutottak, hogy mivel az emberhús íze sem a haléra, sem a fókáéra nem hasonlít, nem érdemes vele tovább kísérletezni.
 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Elevated Blood Insist upon associated with older people

(Asemsmypenty, 2018.07.06 05:41)

Torsion bras de quelqu'un est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre moelle bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/comparateur-de-prix-pour-cialis/

zsdav

(zsdav, 2016.12.04 12:34)

sok a felesleges információ
am szar az egész mér rozsaszin az oldal buzis.

hhhhhhhhhh@hotmail.com

(hhhhhhhhhhhh, 2008.08.30 19:40)

rohaggyá meg az oldalamról lopsz

Re: hhhhhhhhhh@hotmail.com

(Féreg, 2015.06.23 23:42)

És ami a te oldaladon van azt honnan loptad? Veréb

szép volt....

(Beni, 2012.04.22 09:20)

Ez amit itt leírtak a cápáról egy gyermeteg gondolatok megröptetett eszmefuttatása. Nyilván nem néztél utána Te "barom" aki írta a cikket, hogy élnek. embert esznek??!! Több ember haláloz el villámcsapásba mint cápatámadásba. írj inkább arról ,hogy cserkészi be a villám az embert mint vacsi. Jesus!!!

Re: szép volt....

(Féreg, 2015.06.23 23:40)

Nincs az a fórum, ahol a magyar nem esik a másiknak kurvaanyázva, a magyar a legbunkóbb tahó faj, egye meg a cápa mindet. Sztem kurvára félreértetted a cikket

Capaaa

(Delfin17, 2014.06.24 21:34)

Nagyon szeretem a cápákat!!!!es nagyon jó az oldal:)) *-*

meszaroskittifreemail@citromail.hu

(kitten, 2010.08.25 09:31)

Utálom a cápákat!
De csodálatos ahogy élnek!

bogyoerika@hotmail.com

(erika, 2010.01.16 21:29)

én nagyon szeretem a cápákat szinte kötődök hozzájuk és a kedven állatom még akkoris ha egy kicsit veszélyesek.imádom őket

nagykanizsa

(nikicaaaaaaaaa, 2009.01.08 13:13)

engem naon érdekelnek a cápák és tök sok mindent megtudtam amit eddig még nemm tidtam a cápákról.